ο Χριστιανός Ορθόδοξος

Μεγάλη Παρασκευή !!!

kaidespoΤην Μεγάλη Παρασκευή οι χριστιανοί όλου του κόσμου, ζουν την κορύφωση του Θείου Δράματος. Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στις τελευταίες ώρες πριν την Σταύρωση, μας υπενθυμίζει τα παρακάτω γεγονότα.

Ο Χριστός, μετά την σύλληψη του στο Όρος των Ελαιών, δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς. Η δίκη ήταν βέβαια τυπική αφού η ετυμηγορία είχε αποφασιστεί πριν καν συλληφθεί. Οι Αρχιερείς ήθελαν τον θάνατο Του.

Επειδή όμως δεν είχαν την νόμιμη εξουσία, έπρεπε η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από τον Ρωμαίο διοικητή. Τα χρόνια εκείνα διοικητής στην Ιερουσαλήμ ήταν ο Πιλάτος. Σε αυτόν σύρθηκε ο Ιησούς, ενώ το πλήθος, μετά από παρότρυνση των Αρχιερέων, φωνάζοντας, ζητούσε την Σταύρωση Του. Υπήρχε το έθιμο, την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, οι Ρωμαίοι να απελευθερώνουν έναν κατάδικο Εβραίο. Ο Πιλάτος θέλοντας να μην έχει την ευθύνη της σταύρωσης του Χριστού, ζήτησε από το πλήθος να διαλέξει ανάμεσα στον Θεάνθρωπο και στον Βαραβά, ένα στασιαστή και φονιά, ποιος θα ήταν αυτός που θα απελευθερωνόταν. Το πλήθος, δια βοής, επέλεξε να αφεθεί ελεύθερος ο Βαραβάς.

Αμέσως μετά, και με την εντολή πλέον του Πιλάτου, ο Χριστός οδηγείται στην εσωτερική αυλή του Πραιτωρίου (του διοικητηρίου δηλαδή των Ρωμαίων). Εκεί οι στρατιώτες του φορούν μια πορφύρα και ένα αγκάθινο στεφάνι. Χλευαστικά αποκαλώντας τον «Βασιλιά των Ιουδαίων», τον χτυπούν και τον φτύνουν. Η ώρα της Σταύρωσης έχει πλησιάσει.

Φορτωμένος ο Ιησούς με τον Σταυρό στον οποίο θα σταυρωθεί, οδηγείται προς τον λόφο του Γολγοθά. Στο δρόμο δεν αντέχει το βάρος του Σταυρού και πέφτει. Οι Ρωμαίοι επιβάλουν στον Σίμωνα τον Κυρηναίο, που διερχόταν από εκείνο το σημείο, να μεταφέρει αυτός τον Σταυρό του Μαρτυρίου. Τελικά στις 9 η ώρα το πρωί, ο Ιησούς σταυρώνεται. Το μαρτύριο του Χριστού κράτησε έξι ώρες. Στις 3 η ώρα το απόγευμα παρέδωσε το πνεύμα Του, αφού προηγουμένως είχε συγχωρήσει όσους ευθύνονταν για τον θάνατο Του.

Επειδή όμως το Σάββατο απαγορεύονταν οι κηδείες, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, κρυφός μαθητής του Χριστού, ζήτησε από τον Πιλάτο να πάρει το σώμα Του και να το ενταφιάσει. Η άδεια αυτή του δόθηκε και έτσι τυλίγοντας το σώμα του Χριστού σε ένα σεντόνι, τον ενταφίασε σε ένα μνήμα λαξευμένο σε βράχο. Το άνοιγμα του μνήματος, κλείστηκε με μια μεγάλη πέτρα.

Η τελετή της Αποκαθήλωσης, γίνεται στις εκκλησίες μας, το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής. Ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι. Πολλοί πιστοί συνηθίζουν να πίνουν την Μεγάλη Παρασκευή λίγο ξύδι, εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού, όταν ζήτησε νερό τις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής Του.

Το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή. Σε πολλές περιοχές φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, και μετά την περιφορά του Επιταφίου το παραδίδουν στην φωτιά. Τα λουλούδια του επιταφίου, μοιράζονται στους πιστούς, οι οποίοι τα φυλούν μαζί με τις εικόνες στα σπίτια τους. Τέλος, την ημέρα αυτή συνηθίζεται οι πιστοί να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.

http://www.matia.gr/7/72/7204/7204_1_9.html

+

+

+

Αμήν

Advertisements

4 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ιωάννης ο προσκυνητής said, on 17/04/2009 at 8:04 πμ

  Αγαπητέ αδελφέ μπλόγκερ. Προφανώς εκ΄παραδρομής αναρτήσατε φωτο του ιερέως της Λακωνίας που κατηγορείται δια πεδοφιλίαν. Παρακαλώ βγάλτε την διότι αν και αθώος ο ιερεύς αυτός την αθοότητά του διατρανώνεται εσείς αλλά πολλοί επισκεπτόμενοι σκανδαλίζονται σφόδρα.
  Εν Κυρίω αδελφός
  Ιωάννης ο Αρκάς, προσκυνητής των ιερών μας προσκυνημάτων.

 2. Kροκεάτης said, on 17/04/2009 at 8:14 πμ

  Kύριοι εν αναμονή της Αναστάσεως συγχαίρω δια το μπλογκ. Σας ανακάλυψα επροχθές βλέπων την πρώτη θέσιν στον πίνακα των Tops wordpress όπου διαπρέπεται
  σας βήκα σε αυτή τη διεύθυνση
  http://www.botd.wordpress.com/top-posts/?lang=el
  διαφωνώ με τον προλαλήσαντα. Γνωρίζω τον ιερέα, λειτουργούσε σε κοντινό χωριό. Ήτο άψογος, με ήθος, αγνότητα και ολόθερμον πίστιν. Είναι αίσχος οι σδυκοφαντίες. Περνά έναν Γολογοθά ει;ς την φυλακήν.
  Καλώς τον τοποθετήσατε συμβολικώς εκεί πάτερ μου.
  Θα αναστηθεί μαζί με τον Σταυρωθέντα. Ο Διάβολος θα καταποντισθή.
  Δόξα των Θεώ πάντων ένεκεν.

 3. Aναστάς αμαρτωλός said, on 17/04/2009 at 8:17 πμ

  Ωδή ε’

  Ίνα τί με απώσω

  Νέος ώσπερ Ηλίας, ζήλω πυρακτούμενος, τούς απειθήσαντας, τώ κηρύγματί σου, καταφλέξαι ηθέλησας Ένδοξε, αλλ’ εκώλυσέ σε, ο θελητής τής ευσπλαγχνίας, εκδιδάσκων τό πράον τής χάριτος.

  Επιβάς ακροτάτης, αρετής πτερούμενος, δι’ αγαπήσεως, τών εγκρίτων θρόνων, τού Δεσπότου επόθησας Ένδοξε, τά πρωτεία φέρειν, ουχ ως ερών δόξης ματαίως, αλλά βλέπειν αμέσως όν έστερξας.

  Υπερέβη τούς όρους, Σώτερ ο Ιάκωβος, τής ανθρωπότητος, τήν γάρ δύναμίν σου, ως ιμάτιον περιζωσάμενος, ιαμάτων βρύει, τούς ποταμούς καί τών θαυμάτων, καί φωτίζει τή πίστει τά πέρατα.

  Φωτεινή σε νεφέλη, Λόγον απαστράπτοντα, δόξη θεώμενον, εν θαβώρ τώ όρει, επεσκίασε μάκαρ Ιάκωβε, καί φωνής ακούσαι, τής πατρικής κατηξιώθης, βεβαιούσης αυτού τήν υιότητα.

  Θεοτοκίον

  Μητρικήν παρρησίαν, τήν πρός τόν Υιόν σου κεκτημένη Πάναγνε, συγγενούς προνοίας, τής ημών μή παρίδης δεόμεθα, ότι σέ καί μόνην, Χριστιανοί πρός τόν Δεσπότην ιλασμόν ευμενή προβαλλόμεθα.

  Ωδή ς’

  Άβυσσος αμαρτιών

  Ρεύματα ως εκ πηγής, ιαμάτων αενάως παρέχων, καί φωτισμόν δογμάτων, ευσεβών βλύζων ένδοξε, τάς ψυχάς τών ευσεβεί, πόθω Ιάκωβε, προσιόντων, καταλαμπρύνεις παμμακάριστε.

  Όργανον χωρητικόν, ο Δεσπότης ευρηκώς σε παμμάκαρ, τής εαυτού πλουσίας, καί σεπτής διαδόσεως, εμφορεί τών δωρεών, τών υπέρ έννοιαν, μυστηρίων, lερουργέ τής αϊδίου ζωής.

  Δόξαν τήν επί τής γής, εκζητήσας τώ Χριστώ παρασχείν σοι, ως Βασιλεί γηίνω, βασιλείας επέτυχες, ού τής κάτω καί φθαρτής, μάκαρ Ιάκωβε, αλλ’ αφθάρτου, ήν δι’ αθλήσεως απέλαβες.

  Νέκρωσιν υπέρ ημών, ο Δεσπότης υπελθείν ευδοκήσας, τήν τοίς νεκροίς αιτίαν, αληθούς αναστάσεως, ως αυτού Μυσταγωγόν, μάκαρ σε είλετο, συνεργάτην, εν τή νυκτί ή παρεδίδοτο.

  Θεοτοκίον

  Άβυσσον τών οικτιρμών, η τεκούσα Θεοτόκε Παρθένε, τών λυπηρών τού βίου, τήν ψυχήν μου διάσωσον, καί χαράς πνευματικής, θύραν μοι άνοιξον, σοί γάρ Κόρη, τά τής ελπίδος ανατίθημι

  Ο Ειρμός

  «Άβυσσος αμαρτιών, καί πταισμάτων καταιγίς με ταράττει, καί πρός βυθόν βιαίως, συνωθεί απογνώσεως, αλλά σύ τήν κραταιαν, χείρά μοι έκτεινον, ως τώ Πέτρω, ώ κυβερνήτα καί διάσωσον».

  Κοντάκιον Ήχος β’

  Τά άνω ζητών

  Φωνής θεϊκής, ακούσας προσκαλούσης σε, αγάπην πατρός, παρείδες καί προσέδραμες, τώ Χριστώ Ιάκωβε, μετά καί τού συγγόνου σου ένδοξε, μεθ’ ού καί ηξιώθης ιδείν, Κυρίου τήν θείαν Μεταμόρφωσιν.

  Ο Οίκος

  Ως αλιεύς λογικών ιχθύων, τώ δικτύω Τρισμάκαρ τών σεπτών ευχών βυθού πταισμάτων ανάγαγε τήν ταπεινήν μου ψυχήν, τήν πάλαι υφ’ ηδονών θηρευθείσαν τών τού βίου ίνα ακλινώς διελθών τόν υπόλοιπον χρόνον μου, υμνήσω τό όνομά σου, καί δοξάσω τόν βίον τόν άμεμπτον, όν εκτελέσας επί τής γής, ηξιώθης επ’ όρους θεάσασθαι, Κυρίου τήν θείαν Μεταμόρφωσιν.

 4. Tartamudo said, on 02/05/2009 at 4:08 μμ

  Μιά μαλακία είπαν οι Εβραίοι, και εσείς το κάνατε θρησκεία?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: