ο Χριστιανός Ορθόδοξος

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ (2)

Posted in Απορίες, Βίοι Αγίων by or2554 on 19/01/2008

Την ώρα της μοναχικής κουράς προσέρχεται ο δόκιμος μοναχός ή μοναχή ανυπόδητος, ασκεπής, φορώντας μόνο έναν απλό λευκό χιτώνα και δηλώνοντας έτσι ότι όλα τα περιττά και κοσμικά τα απέρριψε και είναι έτοιμος να ενδυθεί το τιμημένο ράσο και τα άγια ρούχα του μοναχού.

Κατά τη μοναχική κουρά ο δόκιμος μοναχός ή μοναχή, ενδύεται το λέντιον (ή ζωστικό ή αντερί) το οποίο είναι μαύρου χρώματος, που συμβολίζει το χιτώνα της ευφροσύνης και της αγαλλιάσεως αντί της γυμνώσεως και της καταισχύνης, την οποία φορέσαμε με την παρακοή μας και αντί της φθοράς και του θανάτου που μας προξένησε αυτή η παρακοή και την οποία φθορά αναιρεί το μοναχικό σχήμα με την υπακοή και τον ενάρετο βίο. Ο χιτώνας αυτός ονομάζεται χιτώνας δικαιοσύνης γιατί η λέξη δικαιοσύνη σημαίνει κάθε αρετή και ο μοναχός φορώντας το οφείλει να γίνει πρόθυμος για κάθε αρετή. Μάλιστα το μαύρο χρώμα του σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πάντοτε οχυρωμένος πίσω από το πένθος για την αμαρτία και την ξενιτεία για τον κόσμο.

Πηγή: ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ τ.115 Συγγραφέας : Μόνικα μοναχή
αύριο το 3ο μέρος

Advertisements

8 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. foufoutos said, on 19/01/2008 at 10:20 πμ

  μαύρου χρώματος, που συμβολίζει το χιτώνα της ευφροσύνης και της αγαλλιάσεως

  Μα είναι γνωστό ότι, όταν είμαστε με χαρούμενη διάθεση και αγαλλίαση, τότε φοράμε πάντα μαύρα… Όσο για τη δικαιοσύνη, αυτή είναι το πρώτο μέλημα των μοναχών, η προσωποποίηση της δικαιοσύνης. Θα μπορούσαν να ανέβουν απευθείας στη δικαστική έδρα.

  Αν για κάποιο λόγο είχαν διαλέξει το κίτρινο χρώμα, τυχαία το γράφω, τα ίδια θα έγραφαν για το κίτρινο, τελείως αυθαίρετα. Και τώρα αυθαίρετα είναι όλα, μόνο οι εισπράξεις είναι κάτι πραγματικό!

 2. Geysser said, on 19/01/2008 at 10:30 πμ

  Και τα ρούχα του Μητροπολίτη και του Αρχιεπισκόπου που έχουν πάνω την Άρτα και τα Γιάννενα, χειρότερα κι από τον Φλωρινιώτη, δεν είναι περιττά και κοσμικά;

 3. Undantag said, on 19/01/2008 at 10:56 πμ

  πάλι τίποτε για τα εσώρουχα των μοναχών! Αυτά δηλαδή ΔΕΝ έχουν τη δική τους σημειολογία; Άντε μοναχή Μόνικα (Λεβίνσκι;), έναν κόπο ακόμα!

 4. makis said, on 19/01/2008 at 12:21 μμ

  Undantag, δεν διάβασες καλά! «μόνο έναν απλό λευκό χιτώνα», τίποτα άλλο, απαγορεύονται στρινγκ, σκελέες και μποξεράκια. Αυτά επιτάσσει η ελληνοχριστιανική παράδοση, μην θέλουμε να τα θυσιάσουμε όλα στην παγκοσμιοποίηση, έτσι;

 5. Undantag said, on 19/01/2008 at 4:09 μμ

  Ευχαριστώ αδελφέ Μάκη!

  Κατάλαβα, για να’ναι έτοιμοι όταν σκύψει η ευλογημένη (ή ο ευλογημένος)

  Μα τότε, ποια η σημειολογία του επισκόπου με το στρινγκ; Είναι αιρετικός; Σχισματικός; Μητροπολίτα Ζωζώ, τα φώτα Σας!

  Undantag

 6. Πάνας said, on 19/01/2008 at 8:26 μμ

  Αδελφέ Undantag έχεις άλλο ένα λάθος.

  Δεν είναι Λεβίνσκι η Μόνικα.

  Είναι Μπελούτσι.

 7. Μητροπολίτης Ζωζώ ο Τρίτος said, on 19/01/2008 at 10:15 μμ

  Τέκνον Undantag,
  απουσίαζα εις αγιασμόν και σας παραμέλησα. Δεν γνωρίζω τι εννοείτε δια του όρου στριγκιον; Άμφιον ονομαζόμενον ούτως δεν υφίσταται. Αν εννοείτε κάποιο πονηρόν εσώρουχον όπως ευρήκα τον όρον εις του Μπαμπινιώτη, θα ερωτήσω τον αρχιδιάκονον Ντέπυ να με ενημερώσει και θα σας απαντήσω.΄Έχω όμως την αίσθησιν ότι το στριγκ είναι εσώρουχον που φοριέται ιδιαιτέρως εις τα μοναχικά τάγματα. Θα ερευνήσω.

 8. agios Zaxos said, on 20/01/2008 at 11:26 πμ

  Undantag, είσαι πολύ πίσω αδελφέ μου στη χριστιανική χαρά και στα τρελά κόλπα. Δεν ισχύει πια η προσταγή «σκύψε ευλογημένη» παρά μόνο η διάδοχος τοιαύτη «σκύψε διορισμένη». Πρέπει να πηγαίνουμε με το πνεύμα της εποχής μας, αδελφέ!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: