ο Χριστιανός Ορθόδοξος

Το έργο της Αποστολικής Διακονίας με την ευκαιρία της Επετείου του Πολυτεχνείου

Η Εκκλησία δεν ξεχώρισε ποτέ την αλήθειά της από τη ζωή της. Η κάθε φάση του εκκλησιαστικού βίου, η διοίκηση, η τέχνη, η φιλανθρωπία, ο μοναχισμός είναι βιωματικές φανερώσεις της καθολικής αλήθειας, αποκαλύπτουν την αλήθεια της καθολικής Εκκλησίας. Οι αντικειμενικές δομές ή μορφές έκφρασης του εκκλησιαστικού βίου προέκυψαν από τη «λειτουργία» της ευχαριστιακής σύναξης των πιστών, από την πραγμάτωση της αλήθειας αυτού του σώματος. Και καθιερώθηκαν σαν δυνατότητες φανερώσεως αυτής της αλήθειας και όχι για να εξυπηρετήσουν οργανωτικές σκοπιμότητες. Η μοναδική ανάγκη που συνέστησε δομές ή θεσμούς, κείμενα, δόγματα, κανόνες μέσα στην Εκκλησία ήταν η εσωτερική αναγκαιότητα πραγματώσεως της Εκκλησίας ως σώματος του Χριστού, ενώσεως του Θεού με τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και η λειτουργική ιεραρχία των διοικητικών δομών υπηρετούσε από την αρχή τη μοναδική αυτή εσωτερική αναγκαιότητα, το ίδιο όπως και το τυπικό της λατρείας, η αγιογραφία ή η αρχιτεκτονική των ναών.

http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/profile/profile.asp

—Σας υπενθυμίζω την ενάρετη στάση της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της επανάστασης της 21ης Απριλίου 1967, όπου συνέβησαν υπερβολές ή διάφορες καταχρήσεις εξουσίας, η Εκκλησία της Ελλάδος προσευχόμενη συμπόνεσε τους δυστυχείς που εβασανίσθησαν υπό ελαχιστοτάτους θερμοκέφαλους που πάντα τους διέκρινε ο υπερβολικός ζήλος της υπερασπίσεως της Ενδόξου Πατρίδος ημών.

Advertisements

6 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. Μητροπολίτης Χουντολάγνος said, on 17/11/2007 at 12:39 πμ

  Η Εκκλησία πολέμησε τη Χούντα με κρυφές προσευχές. Γνωρίω δεκάδες Αγιορείτες που προσευχόντουσαν νυχθημερόν να πέσει η Χούντα και πράγματι έπεσε. Το Πολυτεχνείο είναι αριστερός μύθος. Εμείς ρίξαμε την αγαπημένη μας Χούντα.

 2. Sotiris Koukios said, on 17/11/2007 at 5:21 μμ

  Πάντα μπροστάρης στους αγώνες η εκκλησία σύντροφοι. Γιααυτό και ο Χριστόδουλος στις μελέτες του κατά το διάστημα 1967-1974 δεν κατάλαβε τι ακριβώς έγινε. Πάλευε να κατανοήσει πως θα αλλάξει την εκκλησιαστική γραφειοκρατία που την εμπόδιζε να επαναστατήσει και να εκκοσμικευτεί. Αλλά μετά ήταν τυχερός γιατί στη ζωή του μπήκε ο Βαβύλης και εκεί ανακάλυψε πως χτυπιέται το σύστημα. Με το να κάνεις ένα χειρότερο.
  Πνευματικά χαιρετίσματα σε όλους!
  http://koukios.wordpress.com

 3. micromouse said, on 17/11/2007 at 9:40 μμ

  Φαίνεται ότι ξεχνάς τον Ιερώνυμο Κοτσώνη, τον επονομαζόμενο και Κοπρώνυμος. Γραμματεύς του υπήρξε και ο κ Χριστόδουλος Παρασκευαϊδης του οποίου ετέλεσε μνημόσυνο στα Υστέρνια Τήνου. Ο κ Κούκιος έχει δίκιο πέρα για πέρα

 4. micromouse said, on 17/11/2007 at 10:01 μμ

  Τον Μάξιμο γιατί τον έβαλες στην θέση του Αρχιεπισκόπου μήπως θα είναι ο αντικαταστάτης του

 5. Εωσφόρος said, on 18/11/2007 at 2:27 πμ

  Νομίζω πως η απομάκρυνση της φωτο του Μακαριωτάτου είναι ενδεδειγμένη. Το μπλογκ αυτό έχει πολλή αμαρτίαν και ο αρχιεπίσκοπος ήλθε πλέον η ώρα να γίνει σεβαστός από όλους μας. Αποσύρθηκε και δεν προκαλεί. Ο Μέγας Μάξιμος είναι ο νέος σάκκος του μποξ μέχρι την εκλογή νέου αρχιεπισκόπου.Ελπίζω να είναι ο Άνθιμος για να έχουμε να λέμε εμείς οι διαβόλοι.

 6. yourself said, on 18/11/2007 at 2:04 μμ

  Εδώ ο κόσμος χανόταν, και η εκκλησία προσευχόταν. Μάλιστα. Τι μου θυμίζει….

  Α, ναι, εκτός από το προφανές, και τούτο εδώ:

  «How to do nothing and still think you’re helping: Pray»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: