ο Χριστιανός Ορθόδοξος

Οταν κάποιος πάθει ρεύ…, στον ύπνο ή στον ξύπνιο του.

Posted in Απορίες, διδαχές, ζωή by or2554 on 29/10/2007

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας διαθέτει και «ποινολόγιο», το Πηδάλιον, έναν κώδικα που γράφτηκε από τον Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον ιερομόναχο Αγάπιο το 1793. Ο κώδικας αυτός αγαπητοί αδελφοί ισχύει μέχρι σήμερα

Οι εκδόσεις «Περίπλους» στην έκδοση του «Πηδαλίου» περιγράφοντας μερικές από τις «ποινές» που προβλέπονται και σήμερα. Θεωρητικά οι εξομολογητές ανατρέχουν στο Πηδάλιον, έναν οδηγό ηθικής και επαναφοράς στην τάξη όσων παρεκτρέπονται στο σεξ.

Το «Πηδαλίον» αδελφοί είναι και θα παραμείνει ο οδηγός ζωής κάθε ευσεβούς χριστιανού.

Οταν κάποιος πάθει ρεύση, στον ύπνο ή στον ξύπνιο του. (διαβάστε παρακάτω με τι σοφία αντιμετωπίζεται το ανώμαλον αυτό πρόβλημα…)

«Την έξυπνον ρεύσιν ή την κάμνει ο άνθρωπος εις τον εαυτόν του ή προς άλλον».

«Η χωρίς συγκυλισμόν γινομένη ή γίνεται με πιασίματα και φιλήματα, χωρίς όμως γαργαλισμόν, και κανονίζεται είκοσι ημέρας ή γίνεται και με γαργαλισμόν και κανονίζεται τριάντα ημέρας».

Τι προβλέπει ως ποινή ο Κανόνας ΣΤ’ ;

«Ο μολυνθείς καθ’ ύπνους τω της εκρίσεως πάθει, ημέραν μίαν της Κοινωνίας εκβάλλεται’ τον δε πεντηκοστόν άσας Ψαλμόν και τεσσαράκοντα εννέα μετανοίας ποιήσας, ούτω του ρύπου καθαρήναι πιστεύεται».

___________________________________________

Διαβάζετε Αδελφοί τα Γραφάς! και τους χριστιανικούς Κανόνες του «Πηδαλίου»! Δεν κάνουν καλό μόνον τα βιολογικά προϊόντα επειδή είναι της μόδας, ή τα i Pod…αλλά και τα ιερά κείμενα…(που θα πάει, έρχονται και αυτά εις την μόδαν)

Advertisements

10 Σχόλια

Subscribe to comments with RSS.

 1. K. Κουσουράτος. said, on 29/10/2007 at 11:16 μμ

  Αδελφέ Ορθόδοξε, τι γράφει η Ιερά μας Παράδοση για τη ρεύση στον ύπνο; Επειδή έχω ακούσει πως είναι δυνατόν να προκληθεί από συνουσία με δαίμονες…

 2. nventris said, on 29/10/2007 at 11:50 μμ

  Αδελφέ Κουσουράτε από το στόμα μου το πήρες. Φρονώ ότι ο αδελφός Ορθόδοξος οφείλει – με οδηγό πάντα το ιερόν «Πηδάλιον» – να μας διαφωτίσει τι δέομεν πραξασθαι εαν η ρυπαρά και ανεπιθύμητος εις τον ευσεβήν χριστιανόν ταύτη ανωμαλία, λάβει χώραν παρά την βούλησίν του και κατά τη διάρκεια της νυκτερινης κατακλύσεως. Αδελφέ Ορθόδοξε αναμένομεν τα φώτα σου.

 3. Αγιατολάχ Ταλιμπανί said, on 30/10/2007 at 8:32 πμ

  Σοφόν το ιερόν πηδάλιον, πάντα επίκαιρον, να διδάσκεται και εις τα σχολεία για να πληροφορούνται οι νέοι την αιώνιον αλήθειαν.

 4. Albus Dumbledore said, on 30/10/2007 at 9:14 πμ

  Θα φροντίσω να διδάσκεται και εις το σχολείον μου…

 5. Polykarpos said, on 30/10/2007 at 10:41 πμ

  Αδερφέ (ή αδερφή), κατά την πτώσιν με αλεξίπτωτον δύνασαι, λόγω της εντάσεως -ειδικώς εις τα πρώτα άλματα -λαϊκιστί πηδήματα- ίνα να ρευθείς. Οι αλεξιπτωτισταί λένε ότι προέρχεται λόγω του ότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι μεγάλη κάβλα.
  Εν τοιαύτη περιπτώσι αναρωτιέμαι μήπως συμβαίνει , καθ’ αντίθεσιν με την του ύπνου ρεύση λόγω συνουσίας μετά δαιμονίων, λόγω συνουσίας μετ’αγγέλων.
  Ημπορώ να εικάσω ότι τότε δεν πρέπει να είναι αμαρτίαν. Είναι τούτο ορθόν;

 6. micromouse said, on 30/10/2007 at 2:03 μμ

  Ρεύση, ρεύση άντε και φύρανε το μυαλό των καλογέρων ή καυλογέρων όπως τους αποκαλεί ο λαός μας

 7. ο Αναμοχλευτής said, on 30/10/2007 at 11:49 μμ

  Εγώ ρεύομαι όταν απολαμβάνω το πατροπαράδοτον εις Κηφισίαν και περίχωρα πιάτον Côte de veau aux champignons, potimarron et romarin aux champignons a l’ancienne, που απαραιτήτως συνοδεύω με mouton cadet, το οποίον εις τους κύκλους των εν αγγλοσαξωνία διαβιούντων ελληνορθοδόξων ιερέων είναι γνωστόν ως claret.
  Τι γράφει, παμφίλτατε, το Πηδάλιον επ’ αυτού;
  Είναι βαρύ το αμάρτημα εις το οποίον υποπίπτω και ποίον είναι το προβλεπόμενον επιτίμιον;

  __________
  Άσε… για το τι μου συμβαίνει με τη κρεμμυδάτη φασουλάδα, το ιμάμ μπαϊλντί, τις παστές σαρδέλλες και τη ρέγγα, καλύτερα να μη μιλήσουμε…

 8. hristiyan said, on 03/08/2010 at 12:51 πμ

  to pidalio einai gia tous pnevmatikous. mono aytoi mporoun na paroun ton elenxo tou pidaliou kai na oikonomisoun me tin xari tou theou ta panta…den mas peytoi logos na asxoloumaste me ayta!!! to mono pou prepei na mas noiazei einai na agonizomaste….kathari eksomologisi k sixna agia koinonia

 9. Σταύρος said, on 03/08/2010 at 9:14 πμ

  Η ρεύση, το πηδάλιο και οι πατέρες της εκκλησίας. Όλη η αλήθεια από:
  ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΩΞΗΣ (ΡΕΥΣΗΣ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗhttp://www.athriskos.gr/modules/news/article.php?storyid=617

 10. ΝΙΚΟΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ said, on 26/09/2012 at 1:35 μμ

  Εάν το πηδάλιο αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα με τον προαναφερθέντα τρόπο, αδικεί το όνομά του και την ενδεχόμενη ετυμολογία του (πηδάλιο / πηδάω / πήδημα κ.λ.π.)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: